Wie is Hand in Hand

Onze geschiedenis

Het ontstaan

Een stukje geschiedenis

Om de hypotheek van de nieuwe parochiale zaal te betalen werd in mei 1953 de toneelbond opgericht, door de onderpastoor E.H. De Wolf en de Heer Albert De Gendt het schoolhoofd. De ledenwerving kon beginnen.
Onze vroegere ere-voorzitter Willy Provost werd één van deze jonge bezielers. Hij was, tot aan zijn dood, de drijvende kracht achter de toneelbond. Van statuten en opdrachten was geen sprake. Het was repeteren en nadien tot stukken in de nacht kaarten en bakschieten. Het stichtingsstuk was “Mr Klaproos” van Gerard Nielen. De repetities verliepen tot in de ochtenduurtjes tot groot genoegen van de onderpastoor die de kas zag aandikken. Er werden 25 affiches gedrukt en een paar aankondigingen in het parochieblad.
De schamele decors werden uit karton gemaakt en enkele zware lampen fungeerden als schijnwerpers. De volgelopen zaal gierde het uit van de pret als ze hun eigen mannen zagen spelen. Het toneelschip was goed en wel van stapel gelopen en zou in de volgende jaren steeds meer volk lokken zodat de hypotheek wegsmolt.
Alhoewel er geen bestuur was waren het Robert Schandevijl, Herman Geeroms, Edgard Huylebroeck en Willy Provost die initiatieven voorstelden, stukken zochten, regiefragmenten uitdokterden, de decorbouw deden en de kostumering samen zochten. Al deze gedachten vormden uiteindelijk de volgende opvoering.
Tot in 1973 was er alleen herentoneel, de katholieke instelling kon het niet hebben dat indertijd de dames meededen in een toneel in de parochiale zaal. Na deze datum kwamen er druppelgewijs dames het gezelschap vervoegen.
Pas in 1961 werd er, na het tijdperk van de E.H. De Wolf die naar een andere gemeente werd gezonden, een bestuur gekozen. Er werd van dan af met een regisseur gewerkt in de eerste jaren was het hoofdzakelijk Herman Geeroms gevolgd door Henri Van Hoorde, Albert Beernaert, Jan Chiau, Noël Vergracht, Julien Wasteels en Paul Cieters gedurende 15 jaar de huisregisseur. Hij was het die de toneelbond naar zijn grootste successen leidde.
Voor het 25 jarig bestaan werd het stuk Paradijsvogels geprogrammeerd met een ware volkstoeloop voor gevolg, 7 keer een tot de nok gevulde zaal en het bezoek van de brandweerkorpschef die het teveel aan toeschouwers buitenzette.
Succesopvoeringen in openlucht van de “Wonderdoktoor” 2 jaar na elkaar in Pollare, “ De mannen van het houten geloof “ in de Lebeke een gehucht van Outer ook 2 jaar na elkaar. (geschreven door Laurent)50 jarig bestaan.

Op 31 augustus 2002 werd het 50 jarig bestaan gevierd met een grote receptie waarop alle oudleden, gemeentelijke mandatarissen, de pers, toneelvrienden, en vele genodigden aanwezig waren. Terzelfdertijd gaf de toneelbond ook de kunstenaars uit de gemeente de kans om hun werken te tonen in een driedaagse tentoonstelling.

Deze avond werd opgeluisterd door de fanfare “Moed en volharding” uit Denderhoutem die reeds vele malen meewerkte aan onze opvoeringen, waarvoor dank.

Zij die niet aanwezig konden zijn hebben er nog spijt van. (geschreven door Laurent)
In 1972 werd met overweldigend succes het stuk “ Requiem of Detroit “ opgevoerd geschreven door onze ere-voorzitter Willy Provost tijdens zijn zeer lange revalidatieperiode van rugletsels na een zware val uit zijn kerselaar. De laatste jaren wisselen de regisseurs naargelang het stuk.

50-jarig bestaan

Op 31 augustus 2002 werd het 50 jarig bestaan gevierd met een grote receptie waarop alle oudleden, gemeentelijke mandatarissen, de pers, toneelvrienden, en vele genodigden aanwezig waren. Terzelfdertijd gaf de toneelbond ook de kunstenaars uit de gemeente de kans om hun werken te tonen in een driedaagse tentoonstelling. Deze avond werd opgeluisterd door de fanfare “Moed en volharding” uit Denderhoutem die reeds vele malen meewerkte aan onze opvoeringen, waarvoor dank.  Zij die niet aanwezig konden zijn hebben er nog spijt van.

 

65-jarig bestaan

Er is in vijftien jaren te veel gebeurd. We hebben afscheid moeten nemen van medewerkers van het eerste uur. Herman De Troyer nam gedurende de jaren na het heengaan van Willy Provost het voorzitterschap waar en zocht vervanging om de toneelbond verder te laten bestaan. Ondertussen zijn er nieuwe én ervaren krachten die hun schouders onder de toneelbond zetten. Tijden veranderen: niet één maar twee voorzitters (beter gezegd: voorzitsters) dragen, samen met de ander leden van het bestuur, de vereniging. .Karen Verschorren en Sofie Coppens zetten een rijke traditie verder. De droom van de stichters wordt wel steeds in gedachten gehouden. Denderhoutem en wijde omgeving (en die kan heel wijd gaan) een aangename toneelavond bieden rond de kerstperiode. Steeds zoekende naar nieuwe spelers, naar nieuwe medewerkers wordt gestreefd naar die reactie van het publiek: ‘Het was nog beter dan vorig jaar!’

Belangrijke personen

Robert Kestemont

Robert Kestemont

Speler - Bestuurslid

50jaar speler-bestuurslid van toneel bond Hand in Hand. Zijn vertolkingen van de beenhouwer in “het pleintje” zullen velen zich nog...

Nieuws

We Are Hiring

Bij tondeelbond Hand in Hand kunnen we altijd helpende handen gebruiken.

Spelers
Heb jij altijd al eens toneel willen spelen? Geniet jij er ook van om mensen aan het lachen te brengen? Dan ben jij de persoon die wij zoeken.
Toog crew
Sta jij ook al eens graag aan de andere kant van de toog? En werk je graag in een leuke vereniging? Kom dan je handen uit de mouwen steken bij Hand in Hand.
Decor crew
Heb jij twee rechter handen? En zijn een zaagkeeuh, hamertjeeuh of beiteltjeeuh je niet vreemd? Kom je dan uitleven bij onze decor opbouw.